Aritmetička sredina

Kako znate koju ocenu će vam zaključiti nastavnik? Naravno, računa se prosek ocena tj. prosečna vrednost. Prosečnu vrednost u stvari nazivamo aritmetičkom sredinom. Ako treba da odredimo aritmetičku sredinu neka dva broja ucrtana na brojevnoj pravoj, to će biti broj koji je baš između njih, tačno na sredini.

Aritmetičku sredinu više brojeva računamo tako što ih sve saberemo i podelimo sa njihovim brojem.

Zanimljivu osobinu aritmetičke sredine koja ima veze sa ovim što smo malopre rekli pogledajte i isprobajte na sledećem linku.

Primer  Izračunaj aritmetičku sredinu brojeva:

a) 13, 12, 7 i 16

   (13 + 12 + 7 + 16) : 4 = 48 : 4 = 12
b) 2,2;  7,5;  12,9;  99

Primer Izračunajmo prosečnu ocenu na kontrolnom u jednom odeljenju ako je broj ocena dat tabelom:

Analiziranjem tabele vidimo da se neke ocene, naravno, javljaju više puta pa ih sve moramo sabrati i voditi računa da i njih prebrojimo. Složićemo se da nema potrebe da raspisujemo 5 + 5 + 5 + 4 + ... jer bi zbir bio dugačak i verovatno bismo pogrešili pa zato koristimo množenje: 3 petice pišemo kao 3 ∙ 5...

Delimo sa 29 jer učenika ima ukupno 29 kao i ocena. Vidimo još i da se obično prosečne ocene kao i mnoge druge aritmetičke sredine koje se koriste u životu pretvaraju u decimalni zapis čak iako je on beskonačan periodičan pa smo ovde zaokruglili broj na dve decimale.

Kako podatke možemo da prikažemo na različite načine, da biste videli još jedan primer, otvorite ovaj link i pokušajte da rešite zadatak.

Domaći zadatak: šarena zbirka za domaće zadatke, strana 110. i zadatak 3. sa strane 112.

Comments

Popularne objave