Definisanje funkcija

Link ka odgovarajućoj TV lekciji: link

Funkcije su grupe naredbi koje se izvršavaju samo kada ih pozovemo. One su u stvari neki potprogrami koje često koristimo.

Funkcija, na svom ulazu, preuzima jedan ili više parametara, a na izlazu nam daje jedno ili više rešenja.

stranica kvadrata a → obim kvadrata O

stranice pravougaonika a, b → obim i površina pravougaonika O, P

Podsetimo se ugrađenih funkcija koje smo do sada koristili: min, max, abs, math.pow, math.sqrt, round, len...

Često će biti potrebno da sami napravimo funkciju koja će obavljati neki konkretan zadatak. Tada mi definišemo funkciju, a onda je, po potrebi, pozivamo.

Primer: Napravimo funkciju koja će da računa obim kvadrata. Definišemo je na sledeći način:

a je u ovom primeru parametar funkcije koji se uvek piše u zagradi, a uz pomoć return pišemo šta treba da bude rezultat izvršavanja ove funkcije. Definisanje i izvršavanje funkcije izgleda ovako:

Uraditi i sledeće zadatke iz TV lekcije:

1. Napraviti funkcije za računanje obima kvadrata i pravougaonika a zatim za unete dužine stranica i izračunati te obime.
2. Napraviti funkciju za računanje površine pravougaonika a zatim za unete dimenzije dva različita pravougaonika izračunati razliku njihovih površina.
3. Napisati program koji će koristiti funkciju kursna_lista i preračunavati dinare u evre, dolare i funte ako znamo da je 1 evro = 117.62 din, 1 dolar = 98.71 din, 1 funta = 135.67 din.

Naša funkcija ne mora da ima parametre. Primer takve funkcije je funkcija za crtanje kruga sa strane 126. našeg udžbenika:


Unapredimo ovaj program tako da sami biramo boju i debljinu olovke:


Pokušaj da uradiš zadatke sa strane 129. tvog udžbenika.

Comments

Popularne objave